Meteen naar de inhoud

Onderhoudtips

Fietsonderhoud

We weten allemaal hoe belangrijk het is om je fiets goed te onderhouden en te verzorgen. Je verlengt daarmee de levensduur van je fiets, je vergroot je eigen veiligheid en je krijgt meer plezier in het fietsen. Als je aan wielerwedstrijden meedoet, moet je nog veel zwaardere eisen aan het onderhoud van je fiets stellen. Je moet dan op zeer regelmatige en frequente tijdstippen je fiets schoonmaken, oliën, smeren en onderwerpen aan controles. Buiten het seizoen moet je daarnaast nog één of twee keer per jaar groot onderhoud uitvoeren.

Tips Voor Zorg En Onderhoud

Niet veel mensen weten dit en niet veel mensen denken hieraan, maar net als elk ander mechanisch apparaat heeft een fiets regelmatig en volledig onderhoud nodig. Dat voorkomt schade en dure reparaties op latere tijdstippen. Weet je niet precies hoe je dat onderhoud en schoonmaken van je fiets moet uitvoeren? Lees dan onderstaande tips:

1. Controleer de garantiebepalingen die je bij de aanschaf van je fiets hebt gekregen en kijk of je al dan niet met behoud van de garantie de fiets wel of niet uit elkaar mag halen. De meeste fietsfabrikanten verbieden dat namelijk. Zijn er problemen, neem dan contact op met de rijwielhandelaar of met de fabrikant, en haal je fiets niet uit elkaar. Zorg er ook voor dat je fiets er bij inlevering schoon en goed onderhouden uitziet. Anders kun je de kans op garantie verspelen.

2. Gebruik water en zeep om je fiets helemaal schoon te maken. Forceer geen zeepsop op plekken waar het niet in kan. Forceer geen borstels in plekken waar ze niet in kunnen, zoals wielkogellagers, trapaskogellagers en kogellagers in de voorvork.

3. Reinig de kettingtandwielen en de kettingschakels grondig. Op deze plekken zet zich veel vuil, stof en vet af en dat kan er toe leiden dat de ketting van de tandwielen afloopt. Opgehoopt vuil kan ook leiden tot moeilijker schakelen naar een andere versnelling, sneller slijten van onderdelen en meer trapkracht die nodig is om dezelfde snelheid te bereiken. Gebruik voor het reinigen van de tandwielen en schakels altijd een zachte borstel.

4. Reinig de velgen en de remblokjes. Ook hier kan zich veel vuil verzamelen. De remmen werken door druk op en wrijving van de velgen. Als er aan beide kanten te veel vuil op zit, werken de remmen minder goed.

5. Gebruik een doek en een borstel voor het schoonmaken van de grote en achterderailleurs. Beide derailleurs hebben twee wieltjes die meelopen met de ketting, maar niet goed zullen draaien als er vuil in zit. Als het water is opgedroogd, druppel dan wat kettingolie op die onderdelen, zodat je soepel langs elkaar lopen. Na het schoonmaken droog je alles met een zachte doek.

6. Controleer de banden op de juiste spanning en zorg dat ze schoon zijn.

7. Gebruik ontvettende middelen en een speciaal kettingschoonmaakmiddel voor het schoonmaken van de ketting. Volg de aanwijzingen op de verpakking of de aanwijzingen van de rijwielhandelaar. Er bestaan ook speciale borsteltjes voor het schoonmaken van de ketting.

8. Gebruik een beetje autowas en polijstmiddel om de fiets te laten glanzen en alles krasjes en blutsen te bedekken.

9. Kijk voor meer aanwijzingen over de juiste manier van onderhoud van je fiets op de website van de fabrikant. Volg die instructies nauwkeurig op en je zult nog lang van je fiets kunnen genieten.